štvrtok 2. augusta 2012

Rozdelenie potravín CTB

Dávnejšie sa ma kamarátka pýtala na nejaké tipy a základy stravovania, aby trochu schudla. Na začiatok, som sa jej opýtala, či vie rozlišovať cukry, tuky bielkoviny v potravinách. Samozrejme, znela jej odpoveď. Položila som jej otázku, nech mi teda povie akékoľvek bielkovinové jedlo. Ryža!? Nie! A vtedy som pochopila, že môže prečítať aj tritisíc článkov o výžive, ale kým to tam nie je napísané jasne aj s príkladmi, budú jej na nič.
V rámci zdravšieho stravovania je dôležité, aby sme rozlišovali potraviny podľa obsahu cukrov, tukov a bielkovín. Je to prvý krok k racionálnej výžive. Pokročilí počítajú kalórie, avšak myslím si, že pre amatérov je tento základný postup postačujúci a ideálne jednoduchý. Takže zatiaľ takto stručne:

Cukry
Iným slovom sacharidy alebo uhľohydráty, sú pre nás hlavným zdrojom energie. Až 60% vydanej energie pochádza zo sacharidov. Ďalej ich môžeme rozdeliť na monosacharidy (rýchle cukry), ktoré sa vyznačujú sladkou chuťou a telo dokáže z nich získanú energiu využiť veľmi rýchlo a polysacharidy (pomalé cukry), ktoré sa v tele rozkladajú pomalšie a energiu z nich telo využíva postupne a dlhšie. S týmito pojmami sa spája aj glykemický index, čím vyšší, tým je cukor rýchlejší. Odporúča sa konzumácia potravín s čo najnižším glykemickým indexom, aby sme nepociťovali pocit hladu. Ktoré sú to teda tie potraviny s vysokým obsahom sacharidov? Pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, obilniny, kukurica, ovocie, cukor.

Tuky
Tie sú v našej strave veľmi dôležité, dokážu pomáhať ale aj škodiť, je len na nás, ako ich budeme konzumovať, čiže rozhoduje ich kvalita a množstvo. Zodpovedajú za rôzne metabolické procesy, produkciu hormónov, rozkladanie vitamínov a regeneráciu svalstva. Pozitívne ovplyvňujú kosti, srdce, cievy, pečeň, pľúca, mozog, nervovú sústavu a imunitný systém. Nezabúdajme však na to, že potraviny obsahujú tuky, aj keď ich práve nepovažujeme za mastné. Tieto "skryté tuky" bývajú práve tie prospešné. Nachádzajú sa v morských rybách, orechoch a ľanových semiačkach. Ďalšími zdrojmi tukov, ktorým sa nemusíme vyhýbať sú kokosový olej, panenský olivový olej, obyčajné kravské maslo a rôzne semiačka. Medzi tie menej vhodné tuky patrí olej, masť, smotana, syry, vaječné žĺtka. Tieto potraviny neodsudzujem, dôležité je však množstvo.

Bielkoviny
Sú základnou stavebnou jednotkou pre rast, obnovu a správne fungovanie všetkých živých buniek a tkanív. Tieto látky si organizmus nedokáže sám vytvárať a preto je potrebný ich pravidelný príjem v strave. Ich správne množstvo v organizme napomáha tvorbe a údržbe svalovej hmoty. Zdrojmi bielkovín sú mäsá, vaječné bielka, sója, strukoviny a aj mlieko.

Ako tieto informácie môžete využiť už dnes? Nezabúdajte mať vo svojej strave pestrú a vyváženú kombináciu týchto živín, zamerajte sa na kvalitnejšie potraviny. Ľudia najčastejšie zabúdajú práve na dostatočné množstvo bielkovín a majú skôr zvýšenú konzumáciu sacharidov a tukov. A práve táto kombinácia nie je ideálna, dodá vám toľko energie, že ju nedokážete spáliť.

Tip: Na večeru si na miesto cestovín so smotanovo-syrovou omáčkou (sacharid + tuk) pripravte grilované kuracie prsia (bielkovina) s bohatým šalátom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára